Нова книга: Безжично поврзување во земјите во развој
9.04.2008.
„Безжична инфраструктура може да се изгради по цена далеку помала од традиционалните жичени алтернативи. Но вакви мрежи само делумно се градат заради заштеда. Преку обезбедувањето поевтин и полесен пристап до информациите за луѓето од локалните заедници… се штедат и време и напор, а пристапот до глобалната информациска мрежа води до богатство на локално ниво, оти може да се заврши повеќе работа“, велат авторите на книгата „Безжично поврзување во земјите во развој - практичен водич за планирање и за изградба на телекомуникациска инфраструктура со ниски трошоци“.

Веб-сајтот посветен на споделување на книгата со светот има едноставна, но ефективна структура. Книгата е лиценцирана преку Криејтив комонс и може да се добие бесплатно со симнување на верзија во ПДФ-формат, или да се нарача за печатење преку Лулу, веб-сајт што беше рецензиран во рубрикава на 5.12.2005. Многу е полезно што се дадени неколку верзии на ПДФ-записот: целата книга, наменета за читање на екран (2МБ) или за печатење (9МБ). Исто така, достапно е и секое поглавје посебно, соодветно линкувано.

Содржината опфаќа технички и организациски аспекти на поставување безжична мрежа и може да им биде од полза и на ентузијастите, а и на компаниите што се занимаваат со такви иницијативи во Македонија. Во крајна линија, добро би дошла и како интегрален учебник, наспроти „ресавската школа“, која за жал доминира во нашето информатичко образование.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ/ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10 (нов сајт)
Јазик: англиски
Адреса: http://wndw.net/

Филип Стојановски
Извор: Време , рубрика: Веб-сајт на денот, датум на објавување: 31.01.2006