Блогот Панта реи
9.04.2008.
Името на блогот Панта реи доаѓа од изреката на старогрчкиот филозоф Хераклит „се тече, се се менува“. Теми на блогот се технологија и наука, компјутери, развој на софтвер, економија и политика.
Авторот на блогот е од Охрид, а го користи псевдонимот Гуд Бајтс и е еден од ветераните на македонското блогерство од т.н. средна генерација. Според податоците на блогот, тој постои нешто повеќе од една година, во времето пред блогирањето да се претвори во моден тренд кај нас.
 
Освен со редовни и обмислени постови, со кои се отвораат теми што ретко се присутни во македонскиот дискурс, Гуд Бајтс е познат по изработка на софтвер што им ги олеснува животот и работата на другите корисници на Интернет. Тука примарно место зазема бесплатниот конвертор од латинични фонтови во македонска кирилична поддршка.
 
Од особено значење за понатамошниот развој на македонската блогосфера се и неодамна објавените апликации поврзани со сервисот Технорати (www.techorati.com). Првата е за брзо ставање тагови (линкови до клучни зборови), кои овозможуваат подобра видливост на блоговите кај машините за пребарување. Втората служи за автоматско генерирање на ранг-листа на македонски блогови според рејтингот што го имаат на Технорати, што претставува продолжение на иницијативата почната со рачно креирање на таква листа на блогот Развигор (razvigormk.blogspot.com).
 
Дизајнот на блогот е „стегнат“, со тоа што дел информации од менијата се само на англиски, наспроти тоа што содржините се претежно на македонски јазик. Содржините се лиценцирани со лиценцата Криејтив комонс, при што авторот дозволува нивно преземање и користење во некомерцијални цели и со задолжително наведување на изворот.
 
ЗА ВЕБ-САЈТОТ
Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ/блогер
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: македонски и англиски
Адреса: mislam.blogspot.com
 
Филип Стојановски
Извор: Време , рубрика: Веб-сајт на денот, датум на објавување:
19.04.2006