Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow Линкови и дела (Пријавување и преземање) arrow Античкиот град на Исар-Марвинци, Валандово - Културно-историски осврт
Античкиот град на Исар-Марвинци, Валандово - Културно-историски осврт
Детали за Античкиот град на Исар-Марвинци, Валандово - Културно-историски осврт
ПолеПодаток
ИмеАнтичкиот град на Исар-Марвинци, Валандово - Културно-историски осврт
ОписНеодамна, на Римската некропола на Исар-Марвинци откриена е мермерна плоча во секундарна употреба врз Гробот 1905. Во натписното поле врамено со двојна профилација се наоѓа прецизно врежан текст на грчки јазик. Текстот соопштува дека Марко Тетиј Руф подигнал статуа на Херакле и храм на градот од сопствени средства. Натписот е датиран во
227 година, што според македонската ера, е 79 година. (Натписот е објавен во: Ц. Крстевски, Добер, Античкиот град на Исар-Марвинци, во печат). Без сомнение, сега сме во можност да констатираме дека се работи за истиот храм кој по рушењето бил обновен од страна на нашиот македонијарх во 181 година. Со оваа исклучително драгоцена информација се потврдува дека градот на Исарот помеѓу овие две дати - 79 и 181 година - пострадал од силен земјотрес, за подоцна, кон крајот на 2. век да биде обновен.
ИмеANTICKIOT GRAD NA ISAR-MARVINCI, VALANDOVO.pdf
Големина7.96 MB
Типpdf (Mime Type: application/pdf)
Креаторirina
Креирано на: 06/13/2011 07:36
Преземања3860 Преземања

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Carryhealthy.comPharmshop.bizPharmausabuyonline.comIvantagehealth.netBestpillelement.winPharmapillsdiscount.comLifestore24x7.comPharmashopbiz.com
buy cialis levitra viagra
how can i buy viagra in us
prednisone to buy uk
cheap generic cialis uk online
viagra cialis levitra online australia
best viagra to buy online
prednisone mail order
where to buy generic cialis onlineviagra cialis levitra online australiabest viagra to buy onlineprednisone mail orderwhere to buy generic cialis online