Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow Линкови и дела (Пријавување и преземање) arrow Античкиот град на Исар-Марвинци, Валандово - Културно-историски осврт
Античкиот град на Исар-Марвинци, Валандово - Културно-историски осврт
Детали за Античкиот град на Исар-Марвинци, Валандово - Културно-историски осврт
ПолеПодаток
ИмеАнтичкиот град на Исар-Марвинци, Валандово - Културно-историски осврт
ОписНеодамна, на Римската некропола на Исар-Марвинци откриена е мермерна плоча во секундарна употреба врз Гробот 1905. Во натписното поле врамено со двојна профилација се наоѓа прецизно врежан текст на грчки јазик. Текстот соопштува дека Марко Тетиј Руф подигнал статуа на Херакле и храм на градот од сопствени средства. Натписот е датиран во
227 година, што според македонската ера, е 79 година. (Натписот е објавен во: Ц. Крстевски, Добер, Античкиот град на Исар-Марвинци, во печат). Без сомнение, сега сме во можност да констатираме дека се работи за истиот храм кој по рушењето бил обновен од страна на нашиот македонијарх во 181 година. Со оваа исклучително драгоцена информација се потврдува дека градот на Исарот помеѓу овие две дати - 79 и 181 година - пострадал од силен земјотрес, за подоцна, кон крајот на 2. век да биде обновен.
ИмеANTICKIOT GRAD NA ISAR-MARVINCI, VALANDOVO.pdf
Големина7.96 MB
Типpdf (Mime Type: application/pdf)
Креаторirina
Креирано на: 06/13/2011 07:36
Преземања4563 Преземања

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?Communia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online