Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow Линкови и дела (Пријавување и преземање) arrow Публикации
Публикации

ДокументиДодадено на

Подреди по : Име | Датум | Погледи | [ Растечко ]
Неодамна, на Римската некропола на Исар-Марвинци откриена е мермерна плоча во секундарна употреба врз Гробот 1905. Во натписното поле врамено со двојна профилација се наоѓа прецизно врежан текст на грчки јазик. Текстот соопштува дека Марко Тетиј Руф подигнал статуа на Херакле и храм на градот од сопствени средства. Натписот е датиран во
227 година, што според македонската ера, е 79 година. (Натписот е објавен во: Ц. Крстевски, Добер, Античкиот град на Исар-Марвинци, во печат). Без сомнение, сега сме во можност да констатираме дека се работи за истиот храм кој по рушењето бил обновен од страна на нашиот македонијарх во 181 година. Со оваа исклучително драгоцена информација се потврдува дека градот на Исарот помеѓу овие две дати - 79 и 181 година - пострадал од силен земјотрес, за подоцна, кон крајот на 2. век да биде обновен.

Udhëzuesi përmban informata dhe vegla që do t'u mundësojnë aktorëve nga sektori qytetar që të bëjnë shtypje për ndryshime dhe minimizim të ndikimit ekologjik, shëndetësor dhe shoqëror të pajisjeve elektronike dhe e-mbeturinave.

http://sq.bewman.eu

Анализа/истражување на регистрираните .мк домени регистрирани во Македонската академска и истражувачка мрежа (МАРНЕТ).

Анализата содржи број на регистрирани домени, раст на регеистрирани домени, регистранти со најголем број на регистрирани домени, именски опслужувачи со најмногу домени, типови на веб сервер кои сервираат .мк домени и сл.

Книгата е едно подолго интервју за прашањата на не/хетеросексуалните уметнички пракси во македонската ликовна уметност низ историјата и во сегашноста. Во основа, текстот го проблематизира настојувањето една уметничка пракса да се именува или определи само врз основа на родовата или сексуалната ориентација на уметникот. Тој колку што е критика на ваквиот став, толку е и критика на нечувствителноста кон разликите во македонската култура.

Книга со шест интервјуа, три текста и една табела со оценки за најновите поставени и оние што допрва треба да се постават скулптури и за аспектите на новите архитектонски остварувања во централното подрачје на Скопје. Текстовите се и расправа за идеолошките, политичките и системските стратегии на тековното разбирање на демократијата во Македонија...

Двете книги Интервјуз_1 (за уметноста) и Интервјуз_2 (за културата) се збирка на разговори водени, давани и објавувани во текот на последните петнаесетина години. Тие се однесуваат на повеќе прашања врзани за уметноста и културата општо, но, пред сe`, за македонската уметност, култура и културна политика. Низ нив се проткајува своевидна документација за настаните и случувањата, иако нивната подреденост не е хронолошка. Интервјуата се давани во различни пригоди и по различни поводи. Еднаш тие се за потребите на проектини истражувања на колеги кои, секој во својата област, вршеле пообемни и пошироки преиспитувања на состојбите во уметноста и културата во Македонија. Друг пат тие биле за потребите на нечија научно-истражувачка работа, кога, врз основа на анкетната форма, се доаѓало до заокружување на истражувачките теми. Трет пат за различни неделни и дневни печатени медиуми коишто со нив интервенирале во однос на некоја акутна тема или појава од поширок јавен интерес.

<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 Следна > Крај >>
Резултати 1 - 10 од 41

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online