Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow Линкови и дела (Пријавување и преземање) arrow Литература
Литература
Литературни дела, во форма на цели книги или индивидуални текстови - романи, раскази, песни, поеми, стихозбирки.

ДокументиДодадено на

Подреди по : Име | Датум | Погледи [ Растечко ]
Лично, причината поради која прифатив да напишам неколку зборови за “археолошкиот дневник“ на Василка е и нејзиниот светоглед кој е на високо естетско ниво, пра-етички , неоптоварен од провинцијалното мегаломанство, идеолошката преоптовареност или вулгарната политизација која, како и во останатите опшстествени сегменти е прилично присутна. Многу наши поафирмирани археолози може да и завидат на авторката на нејзината пишувачка дарба, која нејзините лични “откритија“ умее да ни ги напише на еден “научно-популарен“ стил, многу префинет, многу јасен и прецизен, пред се, разбирлив за пошироката интернет публика. Често дополнето со “артефакти“, како фотографии, аудио-видео материјали, направија нејзиниот блог да се стекне покрај научната, едукативната и со атрактивна димензија.

Од рецензијата на
Алекс Букарски
CreativeCommonsLicense

Дигиталната верзија од ова дело е објавено под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор-Некомерцијално 3.0 Unported

Со оглед на жанрот сам по себеси и содржината на новелата, „Танцот на душата“ е всушност нешто што претставуваа крик на исчекор кон она поголемото, во кој има многу неизвесности, многу ризици и опасности, човек да се изгуби себеси, човек да биде жртва, да биде излажан да се продаде итн. Во оваа новела душата танцува, а за да се одлепи од животот на земјата патува низ надреалистички простори. Меѓутоа, токму во судирот со тој простор таа зрее, расте за да ништо повеќе не може да ја извалка, ништо повеќе да ја изгнаси, еден вид откровение, мора да помине низ еден ритуал кој бил врзан со мака, со страдање кој не бил секогаш лесен за која било потребно храброст, за која било потребно, пред сè, решителност.

CreativeCommonsLicense
Ова дело е објавено под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор-Некомерцијално-Без адаптирани дела. 2.5 Македонија.

Песна родена во моето срце далеку од мојата родна Македонија.

Новелата „Аманетот“ претставува еден обид за враќање во исконското потекло. Влезот е слободен, но како да се влезе? Сонот може да биде лажен,  но што е со сонувачот? Барајќи го одговорот во толпата се добива впечаток дека постоењето единствено лежи во идивидуата. Пораката е јасна, ниту времето, ниту местото, ниту пак името не можат да бидат белег на постоењето.

CreativeCommonsLicense
Ова дело е објавено под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор-Некомерцијално-Без адаптирани дела. 2.5 Македонија.

Збирка блогови, кратки раскази и песни... со нов дизајн.
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>
Резултати 31 - 40 од 99

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online