Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow Линкови и дела (Пријавување и преземање) arrow Литература
Литература
Литературни дела, во форма на цели книги или индивидуални текстови - романи, раскази, песни, поеми, стихозбирки.

ДокументиДодадено на

Подреди по : Име | Датум | Погледи [ Опаѓачко ]
Долго време се мислело дека ова е едно од најраните дела на мајсторот од Стратфорд на кое тој чиракувал и го учел занаетот. Во поново време, шекспиролозите утврдиле дека ова сепак не е една од најраните драми, туку дека е создадена во периодот кога се напишани Ричард Втори, Ромео и Јулија или недрамските дела вклучувајќи ги и сонетите. Mногубројните поставувања на сцена, покажаа дека Со сила убавина не бидува е сè уште привлечна како забавна пиеса, мистерија, па и како драма.

Најраниот текст на драмата е од кварто изданието од 1598 година на чија насловна страна стои: “Пријатно срочена комедија наречена Со сила убавина не бидува. Како што беше прикажана пред нејзиното величество овој Божик. Поправена и зголемена од Вилијам Шекспир… итн.”

Ова е прв превод на Со сила убавина не бидува на македонски јазик.

Creative Commons License
Ова дело е објавено под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор-Некомерцијално-Без адаптирани дела. 2.5 Македонија.

Избор и препев на стихови од персискиот поет Мевлана Руми (13-ти век), мистик и љубовник и филозоф, духовен татко на суфискиот ред на Мевлевите, или „дервишите кои се вртат.“ Со Предговор, од Ана Пејчинова.
miki.png

Секое зло за арно е комедија напишана во периодот помеѓу 1601-1604 година, кога Шекспир ги напишал големите трагедии Хамлет, Отело, Макбет и Крал Лир. Оттука, поради мрачниот тон и тегобната атмосфера а, пред сe, поради развојот на настаните кои, по сите свои карактеристики, неизбежно навестуваат трагична разврска, но сепак, иако мошне насилно, среќно завршуваат, делото спаѓа во таканаречените црни или горчливи комедии.

Оваа комедија првпат е печатена во 1623 година а главното дејство, приказната за Бертрам и Хелена, се темели врз деветтата новела од третиот ден во Бокачовиот Декамерон. Под заплетот, приказната за Парол, е измислен од Шекспир.

Ова е прв превод на Секое зло за арно на македонски јазик.

Creative Commons License
Ова дело е објавено под лиценцата Криејтив комонс Наведи извор-Некомерцијално-Без адаптирани дела. 2.5 Македонија.

Големата енигма, авторот кој припаѓа на феноменот наречен „писатели без идентитет”, што значи писатели кои радикално го избегнуваат публицитетот, конечно во електронски формат. Неговите песни се шират по директен контакт на пријатели и познајници – електронска пошта, СМС-пораки, писма, графити, најчесто без потпис на авторот, па и под различни имиња.

Читателите за него не знаат каде е роден, како изгледа, дали постои како единствена личност, на кој начин заработува. Концептот на антиавторство е поврзан со концептот на сечија поезија, што ќе каже не е битно кој пишува, туку каков ефект и впечатоци побудува текстот кај читателот.

Збирка антипоетски текстови што победи на анонимен конкурс. Жирито во состав: проф. д-р Драги Михајловски и проф. д-р Ангелина Бановиќ-Марковска, од сите пристигнати ракописи, едногласно и неприкосновено ја прогласи токму оваа збирка за најдобра и ја одбра за печатење.

По исрпување на тиражот, а и во склад со претходното ветување, најпосле и електронско издание на истата, под Криејтив Комонс.
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>
Резултати 21 - 30 од 99

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online