Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow CC во медиумите arrow Меѓународна мрежа за слободен софтвер
Меѓународна мрежа за слободен софтвер Испечати Е-пошта
27.03.2008.
Меѓународната мрежа за слободен софтвер за кој се користи синонимот „софтвер со отворен код“ е центар што собира најдобри практики и шири знаења. Основана од УНДП, нејзините активности се обликувани околу апликации од областа на слободниот софтвер, за да се поттикнуваат јавното застапување и вмрежување на таа тема во регионот Азија-Пацифик.

Членовите на мрежата се залагаат за слободниот софтвер како извор на решенија за земјите во развој што овозможуваат можности за примена на евтин софтвер со кои би го надминале дигиталниот јаз. Причините поради кои го промовираат се: универзален пристап до софтверот без ограничувања, помала зависност од увозни технологии, слобода да се споделува, соработува, адаптира, развој на локални капацитети и отворени стандарди, кои обезбедуваат независност од определени производители.

Покрај вестите од областа на слободниот софтвер, веб-сајтот на мрежата е еден од референтните ресурсни центри на светско ниво, од кој може да се симнат упатства, анализи, учебници и други публикации во електронски формат. Содржините се лиценцирани под Криејтив комонс и се слободни за употреба за која било намена, под услов да се наведе од каде се преземени.

Филип Стојановски
Извор: Време, рубрика: Веб-сајт на денот, датум на објавување: 03.09.2007

 
< Претходно   Следно >

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online