Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow ЧПП (FAQs) arrow За Creative Commons arrow Дали Creative Commons е вклучена во управувањето со дигиталните права (DRM)?
Дали Creative Commons е вклучена во управувањето со дигиталните права (DRM)? Испечати Е-пошта
21.06.2007.
Не. Ние сме во бизнисот на искажување на дигиталните права, не на нивното управување. Нашите алатки го олеснуваат искажувањето на правата кои авторот ги задржува. Но, ние не обезбедуваме алатки за реализација на правата кои авторот ги задржува. Тоа го прави управувањето со дигитални права (или „DRM”). Дополнително на дигиталното искажување на правата, DRM системот обезбедува и технологија за реализација на овие права.

Зошто не ја користиме технологијата за да ги реализираме овие права? Постојат премногу причини за тие да бидат опишани овде. Можеби најпозната е фактот дека технологијата не може да заштити слободи како што се „праведната употреба“. Со други зборови, „праведната употреба“ не може да се кодира. Она што е поважно е тоа дека ние сметаме дека технолошкото спроведување на правата ја оптоварува непланираната креативна повторна употреба на креативните дела. Ние сакаме да ја поттикнеме ваква употреба. Ние, заедно со многу други, сме загрижени дека екологијата за креативноста ќе биде задушена со распространетата употреба на технологијата за „управување“ со правата.

Авторските права треба да се почитуваат, без сомнеж. Сепак, ние претпочитаме тие да се почитуваат на старомоден начин - кога луѓето ги почитуваат слободите и границите, избрани од страна на авторот и реализирани од страна на законот.

 
< Претходно   Следно >

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online