Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow ЧПП (FAQs) arrow За Creative Commons arrow Што е Creative Commons?
Што е Creative Commons? Испечати Е-пошта
21.06.2007.
Во структурна смисла, Creative Commons е добротворна корпорација од Масечусетс, САД. Исто така, на промоцијата на идејата на Creative Commons работат волонтерските проектни водачи во секоја јурисдикција во која се воведени лиценците на Creative Commons. Creative Commons International и волонтерските проектни водачи се независни и посебни субјекти, иако обете соработуваат на полето на промоција на усвојувањето на лиценците и алатките на Creative Commons.

Идејата која лежи во суштината на Creative Commons е дека некои луѓе можеби нема да сакаат да ги уживаат сите нивни права врз интелектуалната сопственост што им ги овозможува законот. Ние сметаме дека постои незадоволена побарувачка за лесен, но сепак сигурен начин на светот да му се каже: „Некои права се задржани“ или дури „Нема задржани права“. Многу луѓе одамна заклучија дека не сите авторски права им помагаат да се стекнат со внимание и широка дистрибуција која тие ја сакаат. Многу претприемачи и уметници почнаа да го претпочитаат потпирањето на иновативни бизнис модели наместо на полноправни авторски права, за да гарантираат поврат на нивната креативна инвестиција. Други пак добиваат сатисфакција од придонесувањето и учествувањето во интелектуалниот корпус. Без оглед на причините, јасно е дека многу граѓани на Интернет сакаат да го споделат своето дело - и моќта за повторна употреба, модифицирање и дистрибуција на нивното дело - со другите под великодушни услови. Creative Commons сака на луѓето да им помогне да ја искажат оваа наклоност кон споделување, со тоа што на светот ќе му понуди пакет бесплатни лиценци на нашиот веб-сјат.

 
< Претходно   Следно >

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online