Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow ЧПП (FAQs) arrow Лиценцирање на дела arrow Не ми се допаѓа како некој го користел моето дело во изведено дело или го вклучил во колективно дело
Не ми се допаѓа како некој го користел моето дело во изведено дело или го вклучил во колективно дело Испечати Е-пошта
21.06.2007.
Ако не ви се допаѓа начинот на кој некое лице направило изведено дело или го инкорпорирало вашето дел во колективно дело, според Creative Commons лиценците, можете да побарате отстранување на вашето име од изведеното дело или од колективното дело.

Покрај тоа, законот за авторски права во најголем број јурисдикции во светот (со забележлив исклучок на САД) им дава на креаторите „морални права“ кои може да ви обезбедат некаква отштета ако изведеното дело претставува „навредлив третман“ на вашето дело. Моралните права на оригиналниот автор му даваат право да приговара на „навредлив третман“ кон неговото дело; „навредлив третман“ обично се дефинира како „искривување или осакатување“ на делото или третман со „предрасуди кон честа или репутацијата на авторот“. Сите Creative Commons лиценци (со исклучок на Канада) не влијаат врз моралните права. Тоа значи дека оригиналниот автор може да преземе дејство против изведеното дело што ги прекршува моралните права кои заштитуваат од навредлив третман. Секако, не сите изведени дела што не му се допаѓаат на авторот ќе се сметаат за „навредливи“.

 
< Претходно

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online