Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела

upload.jpg

Ако веќе имате дела објавени под Криејтив комонс, поставете линк до нив. Ако сте автори на дела кои би ги објавиле под Криејтив комонс, а немате простор на веб за тоа, може да го искористите овој портал.

Секој нов автор најпрво треба да го регистрира своето членство на порталот, доколку сака да постави свое дело или линк до истото со цел да биде достапно за останатите посетители.

Објавените дела и додадените линкови потоа стануваат достапни за пребарување, така што посетителите можат да ги преземаат, посетуваат и употребуваат, секако под условите кои авторот ги навел. Информирајте се повеќе!

 
Почетна
Првото дигитално дело на Жарко Кујунџиски објавено под Криејтив комонс Испечати Е-пошта
2.03.2010.
endrji-ljubov-i-drugi-nepogodi---zharko-kujundjiski-intro.png
Минатата недела, порталот за креативни содржини достапни под Криејтив комонс го збогати делото „Ендрју, љубов и други непогоди“ од книжевниот уметник Жарко Кујунџиски. Книгата е првпат издадена во печатена верзија во 2004 година, но веќе една година подоцна сите примероци се распродадени, па, како што вели авторот, „Ова е втора шанса“.

Книгата „Ендрју, љубов и други непогоди“ е сочинета од истонасловената драма, придружена со уште две други „Трета врата“ и „Девиците од исток сонуваат секс и/ли љубов“. Секоја од драмите ја одликуваат специфични актерски судири и различна драмска поетика: од реалистичен дискурс, преку драма на апсурд, до постмодерен театар. Електронското дело е достапно за преземање под Криејтив комонс лиценцата Наведи извор-сподели под исти услови Македонија 2.5.

Мотивот за објавување на делото под Криејтив комонс, авторот го гледа во една практична и една не толку практична причина, како што вели самиот. „Практичната е во тоа што повеќе од четири години немам ниту еден примерок од оваа книга, инаку објавена во 2004 година, а во меѓувреме многумина искажаа желба да ја прочитаат. Ова доаѓа како второ објавување. Не толку практичната е во тоа што секој автор, па и јас, не сака своите книги љубоморно да ги чува дома, туку постојано да им дава нови шанси и нови облици на промоција и актуелност.“

Избрал Криејтив комонс лиценца бидејќи верува дека овој начин на објавување има јасно утврдени правила и услови за понатамошно ширење на делото. Верува дека ваков облик на објавување ќе доживеат и идните негови дела.

Покрај делото Ендрју, љубов и други непогоди, Кујунџиски ги има објавено и романите: „Spectator“, „Америка“, и „Најдено-загубено“, колекцијата на кратки раскази „13“, додека од англиски јазик го има преведено романот „Појадок кај Тифани“ од Труман Капоти и филмското сценарио „Евтини приказни“ заедно со Златко Кујунџиски. Добитник е на Наградата „13 Ноември“ во 2003 година, како и на дваесетина други награди на разни конкурси за најдобар драмски текст, расказ и есеј.

Жарко Кујунџиски од минатата година е магистер на Катедрата за општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Во својот живот, има работено како новинар во Дневник, уредник во Млад Борец и Лоза, колумнист во Утрински весник и како филмски критичар во повеќе весници и списанија од земјата и од странство.

Моментално е колумнист во Дневник, а исто така е и основач и уредник на електронското списание „Репер“ кое се занимава со критички приод кон целокупната македонска култура и уметност.
 
< Претходно   Следно >

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia