Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow Политика на приватност
Политика на приватност Испечати Е-пошта
26.02.2010.
Во овој документ за применетата политика на приватност (privacy policy), се назначени видовите лични податоци кои ги примаме и собираме при користење на веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија (cc.org.mk), како и некои од чекорите кои ги преземаме за нивна заштита.

Основни одредби
  • Сите приватни податоци под контрола на веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија се добиени доброволно, преку експлицитна согласност на нивните сопственици, или од трети страни кои ја имаат добиено согласноста на сопствениците за таа намена.
  • Личните податоци под контрола на веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија се користат само за намената за која се собрани, а доколку има потреба да се искористат и за други цели, тоа се прави само со експлицитна дозвола од нивните сопственици. 
  • Политика на веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија, е записите кои содржат лични податоци да се уништуваат/бришат по истекот на рокот за нивно чување, доколку е определено со договор или закон, или по завршувањето на проектот во рамки на кои биле собрани.
  • Податоците кои се прибираат преку веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија се користат само за статистички потреби, а не и за следење на активноста на поединечни корисници. 
  • Во случај на криминална истрага, Криејтив комонс – Македонија се придржува до важечките закони на РМ и податоците собрани со активноста на веб-сајтот ги прави достапни на органите на прогон само со валиден судски налог, со исклучок на случај на злоупотреба на нејзин информациски систем или веб-сајт, кога логовите може се испитуваат и анализираат и во предистражната постапка.

Користење кукија
Веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија користи кукија или колачиња (cookies) во следните случаи:
  • За спречување на двојно гласање при пополнување на анкети. Во моментов на веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија нема активни анкети.
  • При најавување на корисници во делот заштитен со налог и лозинка, кој не е јавен. 
  • За соодветно претставување на јазичната верзија на сајтот за корисници кои направиле избор во тек на претходна посета.

Серверски логови
За веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија, соодветниот веб-хостинг провајдер води логови на серверот, во кои се запишува IP адреса, разгледувач, оперативен систем, датум и време на пристап, реферер (претходно посетена веб-адреса) и преземена датотека од сајтот, за секоја таква операција. Со овие логови се постапува во согласност со општите одредби, или индивидуалната политика за приватност на провајдерот, кој е задолжен да постапува во рамките на Законот за заштита на личните податоци и Законот за електронски комуникации на РМ.

Екстерни бројачи на посети
Заради зголемена транспарентност и споредбени анализи, веб-сајтот Криејтив комонс – Македонија користи екстерeн бројач на посети: Сајтмитер. Екстерниoт бројач имаа пристап до следните податоци за посетителите IP адреса, разгледувач, оперативен систем, датум и време на пристап, реферер (претходно посетена веб-адреса) и посетени веб-страници од сајтот во кои е вметнат кодот од бројачите.
  • Бројачот Сајтмитер става на располагање на јавноста дел од деталните податоци за последните 100 посетители, со прикривање на дел од IP адресата, како и статистички податоци за бројот на посети и отворени страници во последните 12 месеци.

Е-пошта
Податоците кои посетителите ги испраќаат доброволно преку е-пошта и формуларот за контакт се сметаат за службена тајна и се чуваат во согласност со општите одредби и правилата и прописите за архивско работење. Тука спаѓаат и нивната адреса за е-пошта, име, презиме, поштенска адреса, телефон.

 

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online