Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела

upload.jpg

Ако веќе имате дела објавени под Криејтив комонс, поставете линк до нив. Ако сте автори на дела кои би ги објавиле под Криејтив комонс, а немате простор на веб за тоа, може да го искористите овој портал.

Секој нов автор најпрво треба да го регистрира своето членство на порталот, доколку сака да постави свое дело или линк до истото со цел да биде достапно за останатите посетители.

Објавените дела и додадените линкови потоа стануваат достапни за пребарување, така што посетителите можат да ги преземаат, посетуваат и употребуваат, секако под условите кои авторот ги навел. Информирајте се повеќе!

 
Почетна
23 литературни дела од Никодин Чернодримски под Криејтив комонс Испечати Е-пошта
21.07.2009.
nikodin-cernodrimski.png

Кон крајот на минатиот и првата третина од овој месец, 23 литературни дела беа објавени на порталот Криејтив комонс. Авторот кој стои зад нив е Трајче Јованчески, кој своите прозни и поетски творештва ги објавува под псевдонимот  Никодин Чернодримски.

Никодин Чернодримски се занимава со објавување поезија и проза веќе 20 години, и тоа на разни форуми, литературни блогови и веб-сајтови на кои објавуваат голем број познати и непознати писатели и поети. Роден е во Прилеп каде членувал во аматерската постава на театарот Војдан Чернодрински, што пак му дало виза за учество во бројни професионални престави како „Скок преку кожа“, „Волшебникот од Оз“, „Солунски Патрдии“, „ Ние не сме Ангели“ и други. Токму овие искуства му ја имаат вродено љубовта кон пишаниот збор. Последниве 20 години живее и работи во Скопје.

„Неколку пати од моја страна беше направен обид да издадам барем една книга, но на поднесените мои барања не добив ни негативен одговор, молкот и правот ги прекрија тие  поднесени примероци... не бев обесхрабрен, но затоа решив да одам кон поширока презентација на моите дела, ја увидов моќта на интернетот и решив со помош на интернетот да ги презентирам моите дела...“

Тој членува на бројни балкански и светски форуми и веб-сајтови, каде ја објавува својата поезија првенствено на македонски Јазик, но со помош на пријателите, некои песни се преведени на јазикот кој се користи на тие веб-локации.

Во врска со објавувањето на неговите 23 дела под Криејтив комонс вели:

„Го избрав Криејтив комонс, прво затоа што е македонски сајт со многу отворена и пристапна поставеност  за презентација, нема некои големи ограничувања за делата кои се поставуваат, потоа не се прави селекција на авторите, туку напротив со афирмација токму на анонимните, нив ги презентира пред широката јавност. Значи на Криејтив комонс нема големи и мали, нема познати и непознати, токму ова беше најголемата причина заради која се одлучив тука да ги поставам моите дела.“

Објавувајќи ги делата во електронски формат тој смета дека е во предност, бидејќи такво е времето во кое живееме, а „од друга страна во оваа беспарица да одам на варијанта печатена книга е чиста лудост, бидејќи е повеќе од очигледно дека треба сам да си ја финансирам, а некои кои само како издавачи ќе застанат зад неа, ќе се закитат со ловорики“.

За да ја презентира својата поезија и проза на интернет, на сопствени портали, потребно му било знаење за изработување на веб-сајтови, па користејќи соодветна литературата ги направил www.cernodrimski.com и www.nikodin.hit.bg. Покрај нив, тој уредува и четири лични блогови: еден регистриран во Македонија, еден во Босна, еден во Бугарија и еден во Русија.

Никодин Чернодримски ќе објавува под Криејтов комонс и понатаму, бидејќи, како што вели, „имам уште дела кои треба да се публикуваат“.

 
< Претходно   Следно >

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online