Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела

upload.jpg

Ако веќе имате дела објавени под Криејтив комонс, поставете линк до нив. Ако сте автори на дела кои би ги објавиле под Криејтив комонс, а немате простор на веб за тоа, може да го искористите овој портал.

Секој нов автор најпрво треба да го регистрира своето членство на порталот, доколку сака да постави свое дело или линк до истото со цел да биде достапно за останатите посетители.

Објавените дела и додадените линкови потоа стануваат достапни за пребарување, така што посетителите можат да ги преземаат, посетуваат и употребуваат, секако под условите кои авторот ги навел. Информирајте се повеќе!

 
Почетна
Младиот македонски блогер Даниел Краљевски ја издаде третата книга под Криејтив комонс Испечати Е-пошта
19.05.2009.
kralj---3-dela.png

Даниел Краљевски, 20-годишен блогер кој почнал да пишува за, како што вели самиот, „таа читајќи ме да се насмевне“, по трет пат ги објави своите убави зборови во форма на електронска книга, под Криејтив комонс лиценца.

Најновата книга, насловена „Заробени чувства“ е збирка од 63 песни и неколку хаику. Таа претставува одраз на чувствата на авторот опишани низ стихови, или како што вели самиот, „чувства предизвикани од предизвикот да се љуби без да се постигне добивка од љубениот“. Името на книгата доаѓа од начинот на кој е создадена и она што таа претставува... „тесна просторија во која се заробени сите мои чувства, бидејќи секој неуспешен обид за расказ завршуваше со стихови“, изјавува Краљевски. Книгата, како и претходните две, му е посветена на девојчето со обоено име, кое сите ја знаат како Бокас! „Заробени чувства“ е дело спакувано на 73 страници, кое во ПДФ формат стана достапно за преземање преку македонскиот портал за споделување на содржини заштитени со Криејтив комонс лиценци. Ова дело е достапно под лиценцата Наведи извор-Сподели под исти услови 2.5 Македонија.

Претходното дело од истиот блогер, автор и поет, „Забрането бладање“, беше објавено пред само неколку дена. Ова научно-фантастично дело се состои од раскази распределени во 3 меѓусебно поврзани делови. „Сите раскази се базираат на љубовна приказна која се обидува да го прошири хоризонтот на вљубените, да им покаже нешто кое ќе ја дефинира духовната љубов која е без страсти, чиста како планински извор и љубов која не бара ништо за возврат од љубениот“, вели Краљевски за својата втора книга, објавена под истата лиценца како и „Заробени чувства“.

Првата електронска книга на овој автор беше објавена на почетокот на годинава. Насловот на ова дело гласи „Јас сум љубов“ и претставува збирка раскази во која секој расказ е посебна вистинска приказна.

Даниел Краљевски е роден и живее во Куманово. Најпрво започнал да пишува на блог (блогот регистриран на Блогерај и оној на Вордпрес) бидејќи имал потреба да ги искаже своите чувства. За жал, ниедна од неговите книги не е испечатена, бидејќи тој самиот не може финансиски да си го дозволи тоа. Сепак оптимистично вели: „она што го постигнав со пишување на моите три книги не е ништо повеќе од една воздишка со пријатно чувство во моите гради. Нивното печатење ќе остане во исчекување на некој конкурс или проект на владата...“.

Заедно со писателот и професор по македонски јазик, Светослав Раќик – исто така застапен на порталов, Даниел е и уредник на блоговите „мостови" и „mostovi“ кои служат за промоција на македонски млади таленти во Босна и на босански таленти во Македонија, соодветно.

 
< Претходно   Следно >

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?
Сè уште немате налог? НаправетеCommunia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online