Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна
Блогот Панта реи Испечати Е-пошта
9.04.2008.
Името на блогот Панта реи доаѓа од изреката на старогрчкиот филозоф Хераклит „се тече, се се менува“. Теми на блогот се технологија и наука, компјутери, развој на софтвер, економија и политика.
Авторот на блогот е од Охрид, а го користи псевдонимот Гуд Бајтс и е еден од ветераните на македонското блогерство од т.н. средна генерација. Според податоците на блогот, тој постои нешто повеќе од една година, во времето пред блогирањето да се претвори во моден тренд кај нас.
 
Освен со редовни и обмислени постови, со кои се отвораат теми што ретко се присутни во македонскиот дискурс, Гуд Бајтс е познат по изработка на софтвер што им ги олеснува животот и работата на другите корисници на Интернет. Тука примарно место зазема бесплатниот конвертор од латинични фонтови во македонска кирилична поддршка.
 
Од особено значење за понатамошниот развој на македонската блогосфера се и неодамна објавените апликации поврзани со сервисот Технорати (www.techorati.com). Првата е за брзо ставање тагови (линкови до клучни зборови), кои овозможуваат подобра видливост на блоговите кај машините за пребарување. Втората служи за автоматско генерирање на ранг-листа на македонски блогови според рејтингот што го имаат на Технорати, што претставува продолжение на иницијативата почната со рачно креирање на таква листа на блогот Развигор (razvigormk.blogspot.com).
 
Дизајнот на блогот е „стегнат“, со тоа што дел информации од менијата се само на англиски, наспроти тоа што содржините се претежно на македонски јазик. Содржините се лиценцирани со лиценцата Криејтив комонс, при што авторот дозволува нивно преземање и користење во некомерцијални цели и со задолжително наведување на изворот.
 
ЗА ВЕБ-САЈТОТ
Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ/блогер
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: македонски и англиски
Адреса: mislam.blogspot.com
 
Филип Стојановски
Извор: Време , рубрика: Веб-сајт на денот, датум на објавување:
19.04.2006
 
< Претходно   Следно >

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?Communia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online