Лиценцирајсвое дело ПребарајCC лиценцирани дела
Почетна arrow CC во медиумите arrow Директориум на научни списанија со отворен пристап
Директориум на научни списанија со отворен пристап Испечати Е-пошта
31.03.2008.
Директориумот на научни списанија со отворен пристап нудат бесплатен пристап до целосниот текст од трудови објавени во научни списанија со контролиран квалитет. Нивната цел е да ги покријат сите теми и сите јазици. Од над две илјади списанија во директориумот, речиси седумстотини може да се пребаруваат на ниво на написи. Со зголемување на видливоста и леснотијата на користење на научните списанија со отворен пристап, Директориумот цели да ја промовира и зголеми нивната употреба и влијание. По дефиниција, ваквите списанија користат модел на финансирање при кој на читателите или нивните институции не им се наплатува правото на пристап, туку дозволуваат корисниците да „читаат, симнуваат, копираат, дистрибуираат, печатат, пребаруваат или да линкуваат до целосен текст на трудови“.

Метаподатоците генерирани за секој од трудовите се лиценцирани под Криејтив комонс и може да се користат и обработуваат независно.

Отворениот пристап до знаење е клучен за развојот на научната мисла, а нуди и можност за македонските научници да покажат што знаат. Во моментов на Директориумот, кој е проект на шведскиот универзитет од Лунд, на прсти се бројат референци на автори или коавтори од Македонија - претежно од областа на медицината.

Движењето за отворен пристап нуди многу поголеми можности од естаблишментот на научни списанија кои наплатуваат огромни претплати на образовните институции кои сакаат да ги користат. Според „Вајерд“ 14.06, најновите резултати за споредба на цитирања укажуваат дека списанијата со отворен пристап како „Плос бајолоџи“ го преземаат приматот од затворените.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ
Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: http://www.doaj.org
 
Филип Стојановски
Извор: Време, рубрика: Веб-сајт на денот, датум на објавување: 23.06.2006
 
 
< Претходно   Следно >

Пребарување

PDF+CC

Advertisement

Најавување


Си ја заборавивте лозинката?Communia
Order Cheap Female Viagra (Sildenafil) Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online
Buy Cheap Cialis Professional Online
Buy Cheap Flagyl Online
Buy Cheap Malegra DXT Online
buy levitra in new zealand
viagra buy online usa
buy prednisone 10mg
cialis viagra cheap
buy generic levitra with dapoxetine
viagra tablets for male online shopping in india
buy prednisone online cheap
buy generic viagra cialis levitra
Buy Cheap Malegra DXT Online
Buy Cheap Nolvadex Online
Buy Cheap Levitra Online